Alanya

Alanya ligger cirka 140 kilometer sydöst om storstaden Antalya. Antalet invånare uppgår till drygt 140 000 och varje sommar besöks staden av miljontals med turister från framförallt Europa, varav en stor del från Skandinavien.

Att Alanya är ett populärt resmål är inte att undra på då det är lika nära till sköna bad som till massor av shopping, restauranger och uteställen. Två kilometerlånga stränder kantar staden och mellan dem ligger en medeltidsfästning på sin klippa som sträcker sig en 250 meter över havet.

Väster om klippan ligger den mest kända stranden, Kleopatrastranden, som sträcker sig cirka tre kilometer bort och ibland kallas för turkiets Copacabana. Stranden är indelad i sektioner med vardera en strandkiosk som sköter solstolar och övrig försäljning. Sanden är grovkornig och inte särskilt långgrund då man redan efter ett par steg ut i vattnet får vatten upp till midjan.

På andra sidan klippan ligger den åtta kilometer långa och bitvis långgrunda Östra stranden. Här finns allt från sand och grus till sten och klipphällar. Detta är den populärare stranden bland barnfamiljerna på grund av att den är långgrund. Även här finns gott om restauranger och barer längs stranden.

Cirka fem kilometer bort från Alanya ligger en fin liten strand som heter Ulas-stranden. Denna strand är populär bland lokalbefolkningen.

Aktiviteter finns på flertalet ställen, främst i anslutning till de större hotellen som erbjuder vattenskidåkning, trampbåtar, paragliding, bananbåtar och badringar som släpas efter motorbåtar, samt dykning.


Alanya är något av ett shoppingparadis och shoppingen är en stor attraktion för många turister. I stadens äldre delar finns butiker med ett stort utbud av olika varor. På shoppinggatan längs östra stranden kan den shoppingsugne fördriva många timmar. På basarerna som sträcker sig upp från hamnen mot staden finns det med massor av prisvärda saker att köpa, till exempel väskor, kläder, skor, smycken, lädervaror och solglasögon.

Kring hamnpromenaden och några kvarter inåt land väntar ett internationellt barliv med alltifrån turkisk saz till tung klubbmusik och disko. Det finns gott om restauranger, caféer, barer och diskotek att besöka för den som letar efter kvällsaktiviteter.

Alanyas officiella webbplats