Sides ruiner

Ruiner i Side
Side har en lång och händelserik historia och staden grundades cirka 700 år före Kristus.

Det antika Side låg i landskapet Pamfylien och med sin hamn var staden Pamfyliens viktigaste plats som blomstrade genom sin slavhandel och sjöfart.

Kolossala ruiner från ett teater komplex är den mest uppseendeväckande sevärdheten i Side och teatern ligger i Gamla staden. Teatern är byggd som en romersk amfiteater och användes först till gladiatorspel och senare som kyrka. Denna kolossala byggnad rymmer mellan 15 000 - 20 000 åskådare och den byggdes på 20-talet efter Kristus när romarna ännu regerade i Side.
Inträdet här kostar cirka 50 kronor.

Den välbevarade stadsmuren leder genom stadsporten Megale Pyle från 100-talet före Kristus in till det antika området. På ett närliggande före detta torg ligger ruinerna av ett tempel tillägnat Tyche och Fortuna, lyckogudinnorna bland grekerna respektive romarna. Bland övriga ruiner i området märks framförallt Dionysos tempel.

Apollotemplet är också en attraktiv sevärdhet i Side och det är inte svårt att förstå varför den här ruinen har blivit ett av Sides kännetecken. Detta ofantliga tempel står stolt upprätt öster om Sides hamn, direkt vid stranden.