Snabbfakta Antalyakusten

Land: Turkiet
Språk: Turkiska
Medlem EU: Nej
Valuta: Turkiska lira

Fakta Antalyakusten

Klimatet i Antalyaområdet är väldigt behagligt under stora delar av året och turistsäsongen i Antalya varar ända från april till oktober månad ut. Under april och i början av maj kan kvällarna fortfarande vara lite svala och det kan förekomma en och annan regnskur. Från mitten av maj brukar vädret bli som en härlig svensk sommar. Därefter är det varmt och nästan hela tiden klarblå himmel och sol fram till mitten av september.
Juli och augusti är det som räknas som högsäsong och då kan temperaturen stiga upp till runt omkring 40 grader. Luftfuktigheten är stundtals väldigt hög, närmare 80 %, vilket gör att det känns kvavare och varmare än det egentligen är.

Valutan som används i Turkiet är Turkiska Lira men man kan oftast använda sig av både lira och euro som betalningsmedel, dock får man i regel en sämre omväxlingskurs vid betalning med euro.

Språket är Turkiska, men de flesta som arbetar inom turistindustrin talar dock engelska eller tyska.

Religionen i Turkiet är islam och cirka 97% av befolkningen är muslimer.

Kommunikationerna är väl fungerande och utbudet är ganska stort längs hela Antalyakusten.
Med landsvägsbussar kan man ta sig mellan de flesta större städerna. Bussarna är ofta fräscha och nya och rökfria. Biljetter köpes på stationen eller på något av de lokala kontoren.
Dolmus - minibussar - är perfekt om du ska ta dig kortare sträckor. De fungerar som stadsbussar och ordet Dolmus betyder fullproppad (vilket de mycket väl kan vara). För Dolmus finns det anvisade hållplatser där du får vinka in Dolmusen om du vill att den ska stanna. Det är inte alltid som det behövs en hållplats för att man ska stiga på eller av, ofta är det bara att säga till chauffören att man vill av och så stannar han bussen. Betalning sker på bussen och det är prisvärt om man vill slippa gå några kilometer.
Taxibilarna är gula och taxametern ska alltid vara påslagen. På dagen gäller dagstaxa, och efter midnatt gäller natttaxa på taxiresorna.