Hamam

Hamam, även turkiskt bad är den turkiska varianten av ångbad.

Ursprungligen kommer ångbaden från det antikens Rom, men försvann i stora delar av Europa när romarriket föll. I Turkiet lever dock traditionen kvar i allra högsta grad.

Det främsta syftet med Hamam idag är att rengöra huden och att ta bort gamla hudceller. Men hela upplevelsen är väldigt avslappnande och behaglig i sig. Eftersom huden renas kan det vara bra att genomgå ett hamam i början av vistelsen i Turkiet innan huden har fått färg av solen då solbrännan kan bli jämnare och finare efter badet.

Under ett hamam vistas man i ett varmt, fuktigt rum vilket får kroppen att svettas och då öppnas porerna. Besökaren blir därefter skrubbad med en speciell handske som tar bort all smuts och döda hudceller på kroppen. Efteråt blir man avsköljd och i regel intvålad och skrubbad en gång till. Ett hamam kan sedan avslutas med oljemassage vilket gör att huden återfuktas.

Hamam finns att tillgå på många platser i Turkiet. Inte bara på speciella badhus utan många hotell kan mot avgift erbjuda hamam åt sina gäster.

Läs mer om hamam på Wikipedia