Pamukkale

De vita kalkstensklipporna Pamukkale, som ligger i Taurusbergen cirka 30 mil nordväst om Antalya, kallas för bomullsfästningen på grund av dess vita färg.

Den vita kalkstenen bildas av det kalkrika vattet som strömmar upp från underjorden. Vattnet faller ner över en 100 meter lång klippvägg och på denna vägg formas små terrasser av vita kalkavlagringar. Detta är resultatet av tusentals års rinnande av kalkavlagringar.

År 1988 hamnade Pamukkale på Unesco:s världsarvlista tillsammans med den antika staden Hierapolis, och två år senare blev området klassat som naturreservat.

Palmukklae är ett av Turkiets mest populära utflyktsmål och närmare 20 000 människor besöker detta naturfenomen dagligen. Numera är det inte tillåtet att bada i klippavsatserna, istället går det att bada i de närliggande termalbaden. Dessa sägs ha positiva hälsoeffekter, speciellt den unika Kleopatras pool där man kan simma i samma vatten som drottningen påstås ha doppat sig i.

Hierapolis, som grundades cirka 190 före Kristus av Eumenes II av Pergamon, är en gammal stad som är en historisk skatt och ett område som är underbart vackert. Idag finns det rester av bland annat en stor teater och en stor begravningsplats. Staden ansågs på sin tid vara en helig ort på grund av de varma källorna som ligger här som påstods ha heliga egenskaper, vilket gjorde att pilgrimmer vallfärdade till staden.