Sevärdheter på Antalyakusten

Antalyakusten förknippas kanske framförallt med sol, bad och en avkopplande semesterresa. Men området innehåller mycket mer än så, inte minst dess långa, händelserika historia har lett till massor av bevarade sevärdheter än idag.

För den som vill ha mer än sol och bad på sin semesterresa till den turkiska rivieran berättar vi här om några av de mest kända sevärdheterna som finns längs Antalyakusten, men det finns massor av fler sevärdheter för den som själv undersöker området lite närmre.

Det finns många historiska sevärdheter i området, till exempel den gamla staden, Kaleici, i Antalya med sin minaret och portal till stadsdelen. Fler byggnader som andas spännande historik är bland annat Alanyas borg och det Röda tornet i Alanya och flertalet bevarade ruiner i staden Side. Vidare finns Phaselis som är en gammal ruinstad och inte ligger så långt från Kemer. Utanför Antalya ligger även de gamla städerna Aspendos och Perge.

Det finns många natursköna utflyktsmål i området, inte minst de berömda vita kalkstensklipporna, Pamukkale, uppe i Taurusbergen. Vattenfallet i Manavgat och Damlatasgrottorna är fler trevliga naturupplevelser.

Förutom de sevärdheter vi berättar om här finns det massor av utflyktsmål, till exempel delfinlandet och Aqua Land Park i Antalya där det finns vattenrutschkanor, delfinföreställningar, sjölejon och späckhuggare. Även i kemer finns en vattenpark, Moonlight Park, som har delfiner.

Det finns möjlighet att i förväg boka en guidad tur i Antalya och därmed få uppleva stadens sevärdheter tillsammans med en guid.
Här kan du läsa mer/boka en guidad tur i Antalya.