Shopping på Antalyakusten

För den som är shoppingsugen är Turkiet ett mindre paradis. Här finns det mesta att köpa och ofta är det tillåtet att pruta och deala med försäljarna.

Här finns det allra mesta till generellt sett bra priser. Mest känt är Turkiet för sina fina textilprodukter, guldsmycken, skinnprodukter och de typiska turkiska handgjorda mattorna. De vanligaste kreditkorten accepteras i de flesta affärerna, men inte alla så kontrollera innan köp genomförs.

Turkiet är ett riktigt eldorado för den som håller sig till varor som är producerade i landet. Importerade varor ligger i ungefär samma prisklass som hemma. Det finns många kopior på kända märken i butikerna.

Det är ofta som man kan pruta i butiker där varorna inte har prislappar, på basarer och marknader verkar det ofta som att försäljarna förväntar sig att man prutar på utgångspriset och den som tycker om den typ av shopping, där det köpslås fram och tillbaks, kan ha mycket trevligt på sin resa. Prislapparna indikerar i regel fasta priser, vilket många av affärerna har numera. Att betala med västvaluta kan ibland ge ett bättre pris på grund av den kraftiga inflation som råder i Turkiet idag.

En del kända märken licenstillverkas i Turkiet vilket gör att priset blir billigare än motsvarande märken i Sverige. Varor i skinn finns i många modeller och kvaliteter och många försäljare har egen skräddare vilket gör att det brukar gå att få byxor och jackor uppsydda på två dagar.

På basarerna kan det vara brukligt att försäljarna bjuder på en kopp te eller dylikt, dock behöver man inte känna sig tvingad att köpa något på grund av det utan det är av ren gästvänlighet som försäljaren så generöst erbjuder något läskande.

Det finns fortfarande en del så kallade inkastare som arbetar för att få in kunder i butikerna. Om man inte är intresserad av att gå in i butiken går det att ignorera dem.

Antalya är provinsens huvudstad och en riktig storstad med de bästa shoppingmöjligheterna utmed kusten. Även Side och Alanya har goda möjligheter till shopping med butiker, marknader och basarer. De övriga resmålen har alla någon form av shoppingmöjligheter, men skulle man inte vara nöjd är det inte någon lång resa med buss till någon av de större orterna.