Side

Historia, kultur, shopping och mat gör Side till det perfekta resmålet för den som vill njuta av sin semester. Orten är en av Turkiets absolut populäraste badorter med över 200 000 svenska besökare varje år. På grund av de långa, härliga långgrunda sandstränderna har området blivit väldigt populärt bland barnfamiljerna.

Side är en före detta fiskeby med cirka 21 000 invånare som sträcker sig över ett större område och som ligger 7 mil öster om Antalya. Staden är en antik stad som omges av milslånga stränder och de mäktiga Taurusbergen i bakgrunden. Staden är en ganska stillsam badort som är starkt präglad av sin historia. Idag är det en växande stad med både små hotell och stora lyxiga hotellkomplex längs kustremsan, vilka erbjuder sina gäster allt från spa, tennis och privata pooler.

Side var en gång i tiden en viktig hamnstad och har en rik historia. De äldsta delarna av staden som härstammar från den romerska tiden ligger på en halvö som skjuter ut i havet. De nyare delarna ligger ett stycke inåt landet. På flera ställen kan man se lämningar av historiska platser och byggnader i form av storslagna ruiner från antiken, bland annat den välbevarade amfiteatern.

Små kullerstensgator utgör den äldre, vackra delen av Side som är själva centrum och som ligger på en halvö som skjuter ut i havet. På ömse sidor om denna halvö sträcker sig de båda stränderna, den östra och den västra. De nyare stadsdelarna ligger ett stycke inåt landet.

Västra stranden är tillsammans med Kumköy-stranden nära en mil lång och relativt långgrund, vilket gör att den räknas som den mest barnvänliga stranden i Side. Sanden är mörk och finkornig och här finns det mesta man behöver under en dag på stranden i form av mat och dryck. Aktiviteterna består av bland annat turer med bananbåt, vattenskoter eller andra flytetyg.

Den östra stranden är längre än den västra och också något mindre långgrund då vattnet når midjehöjd på en vuxen några meter ut. Den östra stranden har inte lika många faciliteter som den västra och det är heller inte lika tätt mellan solstolarna. Dock finns här ändå ett fullt tillräckligt utbud av både mat, dryck och vattensporter i olika former.

I Side finns många små butiker i centrum, i den gamla stadsdelen samt längs stora delar av strandpromenaden. Den gamla stadsdelen är full av små butiker och där kan den shoppingsugne finna i stort sett allt man kan tänka sig. För den som vill fynda ytterligare kan man besöka Kumköy, en turistort som ligger cirka fem kilometer utanför Side och som har gott om restauranger och butiker. Det finns en trevlig strandpromenad som går hela vägen från gamla Side till Kumköy och som är kantad av restauranger, det är ett populärt nöje för turister i Side är att promenera längs strandpromenaden.

Side är ingen riktig nöjesmetropol med det finns ett par diskotek och många barer på Sides östra sida, men nattlivet är bäst i de gamla stadsdelarna kring hamnen där man hittar både diskotek och barer.