Snabbfakta Antalyakusten

Land: Turkiet
Språk: Turkiska
Medlem EU: Nej
Valuta: Turkiska lira

Turkisk mat

Det turkiska köket har stolt utsett sitt eget kök till "Världens tredje bästa kök" efter det kinesiska och det italienska. Hur man kommit fram till denna rangordning framgår inte.

Längs Antalyakusten finns goda möjligheter att prova på såväl den turkiska husmanskosten som den mer raffinerade matlagningskost som härstammar från de kejserliga köken.

Ett vanligt begrepp och rätt som man ofta stöter på är Meze, vilket är smårätter inte helt olika de spanska tapasen. I regel serveras dessa som inledning till en måltid och även om de inte står nämnda på menyn kan man i regel fråga efter dessa då det oftast finns i någon form.
Meze brukar bestå av smårätter av grönsaker, kött och kryddor som serveras med bröd. Variationen är oändlig och man får möjlighet att prova många olika smaksammansättningar.
En annan vanlig rätt i Turkiet är Kebab, dvs grillat kött, i flera olika varianter. Döner kebab är den kebabtyp som vi är mest bekanta med i Sverige, strimlat grillat kött som kan fås med franskbröd eller i tunnbröd. Adana kebab är grillat oxkött som är ganska starkt kryddat och grillas på spett. Sis kebab är blandat kött som grillas på grillspett.

Huvudrätten består oftast av fisk eller kött, det kan vara bra att vara uppmärksamm på att fisk kan vara väldigt dyrt. Fiskrätter finns i många olika varianter och många typer av fiskar. På köttmenyn består det huvudsakliga urvalet av lamm, kyckling eller oxkött.

Efter middagen kan man få njuta av smördeg doppad i sirapbaklava, pumpa i söt sås kabak-tatlisi, pudding med nötter eller muhallebi, vilket är mjölkpudding.

Pide är flata bröd som oftast serveras till maten och Fetacheese är en vanlig ost som tillverkats på får- eller komjölk.

I Turkiet dricker man huvudsakligen vatten till maten. Men både den inhemska ölen och vinet är av hygglig kvalitet och smakar bra till maten. Skall man göra som turkarna så ska man dricka Raki till maten, framförallt till Meze. Raki är besläktat med den grekiska Ouzon och är ett anisbrännvin som dricks utblandat med vatten och is.

Det turkiska kaffet dricks ur en liten kopp och har en ganska tjock konsistens med kaffesump i botten och söthetsgraden varierar beroende på vad man beställer.